Předmět: Produkce potravin

» Seznam fakult » FVH » 2210
Název předmětu Produkce potravin
Kód předmětu 2210/HAPPO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Pospiech Matej, doc. MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Sylabus přednášek: 1. - 2. Produkce a spotřeba potravin v ČR, EU a ve světě: historie, současnost, budoucí vývoj, legislativní požadavky a praxe. Faktory ovlivňující produkci potravin 3. - 4. Základní technologie a technická zařízení pro výrobu potravin 5. - 6. Způsoby prodloužení údržnosti a konzervace potravin 7. - 8. Technologické a technické aspekty skladování potravin 9. - 10. Biotechnologie ve výrobě potravin 11. - 12. Nové trendy produkce potravin (Potravinové přídavné látky, alternativní suroviny, podmínky použití) 13. Hodnocení technologie výrobních procesů výroby potravin Sylabus praktických cvičení: 1. - 2. Formy balení potravin a druhy obalových materiálů. 3. - 4. Výroba potravinových obalů a jejich vlastnosti. 5. - 6. Systémy značení, identifikace a vysledovatelnost potravin. 7. - 8. Hodnocení vlastností potravinových přídavných látek. 9. - 10. Druhy technologických výrob a zpracování potravin. 11. - 12. Prezentace semestrálních prací 13. Kontrola znalostí, konzultace, zápočet

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Laboratorní a stolní práce
Výstupy z učení
Cílem předmětu je osvojit si základní informace o produkci potravin ve světě, EU a ČR a získat tak základní poznatky o technologii výroby potravin včetně nových trendů jejich výroby a problematiky balení potravin. Studenti získají znalosti o základních technologických postupech, zpracování, konzervaci, balení a skladování potravin. Zahrnuto je také využití potravinových přídavných látek a obalů využívaných pří výrobě potravin.
1) Teoretické znalosti Student je schopen: - popsat produkci potravin živočišného a rostlinného původu v ČR, EU a ve světě, - popsat a vyjmenovat základní technologická zařízení používaná při výrobě potravin, - vysvětlit mechanismy prodlužování trvanlivosti potravin, - popsat přídatné látky používané při výrobě potravin, - rozlišit obalové materiály používané pro balení potravin. 2) Praktické dovednosti Student je schopen: - posoudit vhodnost obalového materiálu pro danou potravinu, - posoudit úroveň označování a sledovatelnosti potravin s ohledem na používané technologie a legislativní označování, - provádět technologické zkoušky vybraných potravinářských přídatných látek, - prokázat základní technologické ošetření potravin pro prodloužení jejich trvanlivosti. 3) Kompetence Student je schopen: - popsat základní výrobní postup vybraných potravinářských komodit včetně hygienických, technologických a legislativních požadavků na danou komoditu, - analyzovat klíčové kroky při výrobě potravin z technologického a hygienického hlediska, - demonstrovat mechanismus prodloužení trvanlivosti potravinářských komodit, - posoudit vhodnost obalů pro konkrétní potraviny.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zápočet písemný

Povinný rozsah praktické výuky: - V mimořádných případech může být vyučujícím uznána jedna absence, (tj. 2 vyučovací hodiny) omluvené předem Podmínky udělení zápočtu: - jedna omluvená absence - aktivní účast v praktické výuce, - kontrola znalostí (minimálně 60% úspěšnost v zápočtovém testu) - prezentace semestrální práce.
Doporučená literatura
  • ASPRAY, William; ROYER, George; OCEPEK, Melissa G. Formal and informal approaches to food policy. In: Formal and Informal Approaches to Food Policy. Springer, Cham, 2014.
  • BHAT, Rajeev; ALIAS, Abd Karim; PALIYATH, Gopinadhan. Progress in food preservation.. John Wiley & Sons, 2008.
  • FELLOWS, Peter John. Food processing technology: principles and practice.. Elsevier, 2009.
  • ROBERTSON, Gordon L. Food packaging: principles and practice. CRC press, 2016.
  • VACLAVIK, Vickie A.; CHRISTIAN, Elizabeth W.; CHRISTIAN, Elizabeth W. Essentials of food science. New York: Springer, 2008.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr