Sylabus přednášek: 1. - 2. Základní pojmy a definice v oblasti řízení kvality a bezpečnosti potravin Kvalita a bezpečnost potravin v ČR, potraviny a zdraví, potraviny a spotřebitel, hodnocení kvality potravin z pohledu spotřebitele, vnímání kvality potravin, obrana potravin a jejich falšování. Legislativní rámec ? legislativa EU a ČR, dozorové orgány, Codex Alimentarius, značky kvality, obecné principy řízení kvality, Demingovo schéma, procesy v podniku Přehled potravinářských standardů ? norem pro auditování systémů řízení kvality a bezpečnosti potravin (ISO 9001, ISO 22000) 3. - 4. Řízení kvality a bezpečnosti potravin Základní prvky systému managementu kvality, postupy pro zajištění bezpečnosti potravin, principy systému HACCP, programy nezbytných předpokladů, provozní programy nezbytných předpokladů a plán HACCP, analýza nebezpečí a posouzení rizik. 5. - 6. Přehled potravinářských i nepotravinářských standardů, jejich stručná charakteristika (FSSC 22000, ISCC PLUS, SQF systém, GMP, GlobalGap). Porovnání standardů v pojetí termínů kvalita a bezpečnost potravin. 7. - 8. Přehled potravinářských i nepotravinářských standardů, jejich stručná charakteristika (IFS, BRC, TESCO). Porovnání standardů v pojetí termínů kvalita a bezpečnost potravin. 9. - 10. Systém environmentálního managementu ČSN EN ISO 14001 Systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ? požadavky ČSN OHSAS 18001 11. - 12. Metrologie v řízení kvality a bezpečnosti potravin. 13. - 14. Auditování - prvky auditu Norma ISO 19011, druhy auditů, postup auditování, požadavky na auditory, interní audit Akreditace a certifikace Základní zásady akreditační činnosti, významy a přínosy akreditace, vývoj akreditace, akreditace a EU, schéma globální spolupráce v oblasti akreditace, systém akreditace v ČR, ČIA, Certifikace a certifikační orgány v ČR Sylabus praktických cvičení: 1. - 2. Zásady managementu kvality dle ISO 9001 - požadavky normy, základy auditování, případové studie, zadání případové studie. 3. - 4. Značky kvality 5. - 6. Interní audit systému HACCP ? legislativa, výklad požadavků na systém, požadavky na auditora, případové studie. Zadání dotazníku. 7. - 8. Certifikační systém FSSC 22000 - management bezpečnosti potravin, audit dle ISO/TS 22002-1, průběh certifikace, případové studie. 9. - 10. Sledovatelnost potravin v systému zajištění kvality a bezpečnosti potravin ? praktické příklady. Řízení alergenů v systému zajištění kvality a bezpečnosti potravin. 11. - 12. Prezentace studie studentů ? Značky kvality v různých státech. 13. - 14. Zápočet.
|
Zkouška ústní, Zápočet písemný
Podmínky pro získání zápočtu - toleruje se jedna absence - předem omluvená, tj. 2 hod. - aktivní účast na cvičeních, vypracování zadané případové studie. Podmínky pro získání zkoušky - zápočet, - znalosti prokázané při zkoušce, zkouška bude ústní, - součástí závěrečné zkoušky budou i otázky z témat probraných na cvičeních. Konzultace, samostudium na ústavu: - po předchozí domluvě.
|