Předmět: Choroby z potravin

» Seznam fakult » FVH » 2360
Název předmětu Choroby z potravin
Kód předmětu 2360/HACHP
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Hulánková Radka, doc. Ph.D.
  • Steinhauserová Iva, prof. MVDr. CSc.
Obsah předmětu
Syllabus z předmětu Choroby z potravin Akademický rok 2024/2025 Praktická cvičení: 1-2. Definice chorob z potravin, význam rozdělení, zadání seminární práce. 3-4. Bakteriální původci onemocnění z potravin-bakteriální infekce. 5-6. Bakteriální původci onemocnění z potravin-bakteriální infekce. 7-8. Bakteriální původci onemocnění z potravin-bakteriální intoxikace. 9-10. Onemocnění z potravin vyvolaná viry, Parazitární onemocnění z potravin. 11-12. Onemocnění způsobená chemickými látkami a biogenními aminy. 13-14 Hodnocení seminárních prací - kontrolované samostudium, zápočet

Studijní aktivity a metody výuky
Seminář
Výstupy z učení
Hlavní činnost je zaměřena na soustředění poznatků týkajících se výskytu alimentárních onemocnění a jejich prevence. Hlavní aktivity jsou zaměřeny na problematiku bakteriálních onemocnění a jejich toxinů, virová onemocnění a parazitární onemocnění z potravin. Dále jsou probírány chemické látky vyskytující se v potravinách a vznik toxinů jako biogenní aminy nebo aflatoxiny.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zkouška ústní, Zápočet písemný

Podmínky udělení zápočtu: - absolvování všech cvičení dle sylabu (1 absence se toleruje); - nutná teoretická příprava na cvičení (prověření znalostí na začátku cvičení); - absolvování dílčích testů pro ověření znalostí z předchozího cvičení; - vypracování a obhájení seminární práce; - aktivní účast na řízené diskuzi ostatních témat; - v případě distančního způsobu výuky budou požadavky upřesněny v návaznosti na možnosti aktuálních opatření Podmínky pro splnění zkoušky: - podmínkou připuštění ke zkoušce je získání zápočtu - dostačující úroveň (75 %) znalostí ze 4 okruhů otázek formou písemného testu: Bakteriální onemocnění z potravin, Virová onemocnění z potravin, Parazitární onemocnění z potravin, Onemocnění z potravin způsobená toxiny
Doporučená literatura
  • Adams, M.R., Moss, M.O., McClure, P.J. Food microbiology. 2016. ISBN 978-1-84973-960-3.
  • Bagchi, D., Swaroop, A. (Eds.). Food toxicology. 2017. ISBN 978-1-4987-0874-6.
  • Cook, N. Viruses in food and water: risks, surveillance and control. 2013. ISBN 978-0-85709-430-8.
  • DESHPANDE, S.S. Handbook of food toxicology. 2002. ISBN 0-8247-0760-5.
  • ORTEGA, Y.R. Foodborne Parasites. 2006. ISBN 0-387-30068-6.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr