Vyučující
|
-
Trnková Kateřina, Mgr. Ph.D.
-
Poláková Klára, MVDr.
-
Dobšíková Radka, doc. MVDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Přednášky: 1. Výživa jako vědní obor, rozdělení zvířat podle nároků na výživu, krmivo a jeho obsahové látky. 2. Fyziologie výživy, nauka o krmivech, přehled živočišných a vegetabilních krmiv, technika krmení. Dietetika a klinická výživa, jejich definice, náplň a cíle. 3. Hrubý protein. Dietetický význam proteinu z hlediska výživy přežvýkavých a monogastrických zvířat. Rozdělení a dietetický význam aminokyselin z hlediska výživy zvířat. Zdroje aminokyselin pro výživu zvířat. Využití současných poznatků o významu aminokyselin v klinické praxi. 4. Tuky, jejich rozdělení, charakteristika a hodnocení, jejich dietetický význam z hlediska výživy zvířat. 5. Tuky, nutriční a dietetický význam mastných kyselin. Transizomery mastných kyselin, konjugované mastné kyseliny. Využití současných poznatků o významu mastných kyselin v klinické praxi. 6. Sacharidy, jejich rozdělení a charakteristika, dietetický význam z hlediska výživy zvířat. Význam monosacharidů, oligosacharidů a polysacharidů z hlediska jejich dietetických účinků. Sacharidy, využití současných poznatků o významu monosacharidů, oligosacharidů a polysacharidů v klinické výživě. 7. Medikovaná krmiva. 8. Krmná aditiva, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin (nutriční aditiva, zootechnická aditiva, senzorická aditiva). 9. Krmná aditiva, jejich rozdělení a charakteristika jednotlivých skupin (technologická aditiva; kokcidiostatika). 10. Antinutriční látky, jejich definice, dietetický význam, jejich vliv na zdraví zvířat a bezpečnost potravin. Charakteristika jednotlivých skupin antinutričních látek. 11. Fyziologie trávení u přežvýkavců. Ruminální trávení. Produkty ruminálního trávení, jejich význam z hlediska výživy přežvýkavců. Postruminální trávení. 12. Trávení hrubého proteinu, lipidů a sacharidů u přežvýkavců. Dietetické zásady správné výživy přežvýkavců. Dietetický a zdravotní význam jednotlivých krmiv pro přežvýkavce. 13. Patofyziologie trávení u přežvýkavců v důsledku nesprávné výživy. Vliv složení krmných dávek, techniky krmení a dieteticky závadná krmiva, jako dietetický agens onemocnění přežvýkavců, nutriční prevence dietetických poruch. Praktická cvičení: 1. Krmivářská legislativa, rozdělení krmiv podle různých kritérií, zásady odběru vzorků krmiv pro analýzu. Demonstrace pomůcek pro odběr vzorků krmiv, obecná analýza krmiv. 2. Technologie zpracování, úprava a popis krmiv, význam z hlediska výživy zvířat, demonstrace výroby krmných směsí. 3. Technologie konzervace pícnin, význam aditiv pro produkční účinnost a bezpečnost krmiv, hodnocení kvality konzervovaných objemných krmiv. 4. Metody stanovení bilanční stravitelnosti živin a energie. Hrubý protein, metody a principy stanovení ve vzorcích krmiv, hodnocení hrubého proteinu v krmivech. 5. Demonstrace a charakteristika animálních a vegetabilních proteinových krmiv, jejich využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat. 6. Tuky, metody a princip stanovení ve vzorcích krmiv. Demonstrace a charakteristika jednotlivých lipidových krmiv, jejich využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat. 7. Sacharidy a vláknina, metody a principy jejich stanovení ve vzorcích krmiv. 8. Demonstrace a charakteristika jednotlivých sacharidových krmiv, jejich využití ve výživě jednotlivých druhů a kategorií zvířat. 9. Mikroskopie krmiv a jejich význam z hlediska posouzení dietetické kvality krmiv a krmných směsí. Zásady techniky mikroskopie krmiv. 10. Základy využití výpočetní techniky při sestavování krmných směsí a krmných dávek. 11. Zásady výživy jednotlivých kategorií skotu, krmivová základna, technologie a technika krmení, sestavování krmných dávek pro uvedené kategorie skotu. 12. Zásady výživy jednotlivých kategorií skotu (dojnice), krmivová základna, technologie a technika krmení, sestavování krmných dávek pro uvedené kategorie skotu. 13. Zásady výživy malých přežvýkavců (ovce, kozy). Technika krmení, sestavování krmných dávek pro malé přežvýkavce. Zápočet.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška, Seminář, Laboratorní a stolní práce
|
Výstupy z učení
|
Předmět Výživa zvířat I se zabývá procesem produkce krmivové základny, základy technologických procesů konzervace a skladování krmiv. Důraz je kladen na vztahy mezi nezávadností prostředí a krmivy s dopadem na zdraví zvířat a kvalitní produkci zdravotně nezávadných potravin. Pozornost je věnována dietetice, která je zaměřena na pozitivní a negativní vlivy jednotlivých živin a krmiv na zdravotní stav zvířat a na biologickou hodnotu a zdravotní nezávadnost získaných produktů animálního původu.
1. teoretické znalosti Student umí: - jmenovat legislativní předpisy souvisejících s krmivy a výživou zvířat a popsat kompetence veterinárního lékaře v oblasti medikovaných krmiv, - jmenovat dozorové orgány pro krmiva a umí popsat systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, - definovat faktory, které pozitivně i negativně mohou výživu zvířat ovlivňovat, - popsat základní analytické metody, které jsou používány při senzorickém, fyzikálním, chemickém a biologickém vyšetření krmiva, vedoucí k jejich posouzení z hlediska zdraví zvířete a bezpečnosti krmiv a potravin a jejich základní principy a provedení, - charakterizovat významné živiny krmiva a jejich fyziologickou úlohu v organismu, - definovat zdravotní poruchy zvířete související s neadekvátní výživou. 2. praktické dovednosti Student dovede: - odebrat a správně uchovat vzorky krmiva určené pro následné laboratorní vyšetření, - identifikovat základní krmiva rostlinného a živočišného původu jako základní krmné komponenty krmných směsí nebo krmných dávek, - navrhnout vhodnou metodu pro posouzení nutriční hodnoty krmné směsi nebo krmné dávky, - vyhodnotit technologie pro úpravu krmiv při výrobě krmných směsí, - posoudit vhodnost krmných dávek pro jednotlivé druhy a kategorie přežvýkavých zvířat. 3. kompetence Student je schopen: - samostatně posoudit vhodnost krmiva pro daný druh zvířete i věkovou kategorii, - odebrat vzorky krmiva, krmných směsí a krmných dávek a navrhnout účelnou metodu pro posouzení jejich požadované nutriční hodnoty i bezpečnosti, - vyhodnotit výsledky chemického vyšetření krmiva, krmné směsi, krmné dávky, - pracovat individuálně i v týmu.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Zápočet písemný, Zápočet praktický
Podmínky udělení zápočtu: - účast na praktických cvičeních, povolena je 1 absence za semestr, u případných dalších absencí je akceptováno pouze potvrzení od lékaře o nemoci, eventuální nahrazení v jiném cvičení je možné pouze po předchozí domluvě s vyučujícími, případně domluva studenta s vyučujícím, vypracování seminární práce na absentované téma - splnit podmínky pro poznávání krmiv, je upřesněno vyučujícím při zahájení semestru, při kontaktní výuce je k dispozici vzorník krmiv, při distanční výuce je k dispozici v systému Moodle digitálně vytvořený vzorník krmiv - během semestru vypracování a odevzdání pracovních listů (průběžná kontrola znalostí) - je upřesněno vyučujícím při zahájení semestru s možností oprav v případě neúspěchu, úspěšně vypracované pracovní listy musí být odevzdány dle termínu, který stanovuje vyučující - na konci semestru splnit zápočtový test, je upřesněno vyučujícím při zahájení semestru
|
Doporučená literatura
|
-
Frape, D. Equine Nutrition and Feeding. Wiley-Blackwell. 2010.
-
Hand, M., Lewis, L. Small Animal Clinical Nutrition. Mark Morris Institute, 2000. ISBN 0945837054.
-
Kellems, R. O.; Church, D. C. Livestock feeds and feeding. 2002. ISBN 0-13-010582-1.
-
Mc Donald, P. et al. Animal Nutrition. Pearson Canada, 2002. ISBN 0582419039.
-
Naylor, J., Ralston, SL. Large Animal Clinical Nutrition. Mosby Inc, 1991. ISBN 0801629020.
|