Vyučující
|
-
Škorič Miša, doc. MVDr. Ph.D.
-
Kulíková Libuše, MVDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: Veterinární problematika v drobných chovech Veterinární problematika v chovech nosnic Veterinární problematika v chovech brojlerů Veterinární problematika v chovech krůt Veterinární problematika v chovech vodní drůbeže Veterinární problematika v chovech pernaté zvěře Veterinární problematika v chovech holubů Veterinární problematika v chovech pštrosů Nebezpečné nákazy a zoonózy Bakteriální a mykotické infekce drůbeže Parazitární onemocnění drůbeže Imunosupresivní nemoci drůbeže Národní program tlumení výskytu salmonel Antimikrobiální látky pro drůbež a zásady správného používání v chovech drůbeže Témata praktických cvičení: Nácvik bezpečné manipulace s drůbeží Anamnéza, nacionále, klinické vyšetření drůbeže Výplach a ošetření měkkého volete Odběr krve u drůbeže Zdravotní zkoušky u drůbeže Postmortální vyšetření drůbeže I. Postmortální vyšetření drůbeže II. Vakcinační techniky u drůbeže Klinické vyšetření ptactva Zápočtové řízení
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška, Klinická práce
|
Výstupy z učení
|
Předmět Choroby produkční drůbeže je zaměřen na odbornou přípravu studentů na řešení veterinárních a chovatelských problémů v oblasti drůbežnictví. Studenti získají základní informace o zdravotní problematice chovů drůbeže, holubů, pštrosů a pernaté zvěře. Výuka probíhá teoreticky formou přednášek a praktických cvičení.
1. Teoretický znalosti Student umí popsat a vysvětlit etiologii vybraných chorob v chovech drůbeže, navrhnout opatření a terapeutické řešení. 2. Praktické dovednosti Manipulace a klinické vyšetření drůbeže Student zvládá samostatně úkony: výplach volete a jeho ošetření, odběr krve, provedení zdravotních zkoušek u drůbeže, pitva kadaverů drůbeže. 3. Kompetence Student umí získat anamnézu vztahující se k hejnu vyšetřované drůbeže popř. i k jednotlivým zvířatům (např. v drobnochovu). Student umí drůbež a ptactvo bezpečně fixovat. Student umí drůbež klinicky vyšetřit, odebrat biologické vzorky a zhodnotit status presens. Student umí interpretovat výsledky laboratorních vyšetření Student umí provést tuberkulinaci a rychlou sklíčkovou aglutinaci. Student umí provést výplach volete a jeho ošetření. Student umí aplikovat léky. Student umí provést správnou porážku nebo eutanázii drůbeže. Student umí provést pitvu drůbeže, vyhodnotit patomorfologické změny a odebrat vzorky.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Zkouška písemná
Podmínky udělení zápočtu: aktivní účast na praktické výuce, písemný zápočtový test nebo seminární práce Podmínky složení zkoušky: zápočet, písemný test nebo ústní zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
SWAYNE, David E. Diseases of Poultry, 13th ed.. Ames, Iowa: John Wiley, 2013. ISBN 978-047-0958-995.
|