Předmět: Vnitřní nemoci prasat I

» Seznam fakult » FVL » 1680
Název předmětu Vnitřní nemoci prasat I
Kód předmětu 1680/VASU1
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Smola Jiří, prof. MVDr. CSc.
  • Svoboda Martin, doc. MVDr. Ph.D.
  • Fajt Zdeněk, MVDr. Ph.D.
  • Vaňhara Jonáš, MVDr. Bc. Ph.D.
  • Vašek Jan, MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky 7. semestr 1. Význam produkce prasat, hodnocení její úrovně a efektivnosti. Globalizace produkce a její dopady pro šlechtění a zdraví prasat. 2. Moderní systémy produkce prasat a produkční medicína prasat. Metody hodnocení stáda. Kontrola zdravotního stavu prasat, analýza zdravotního stavu, systém stádové diagnostiky. 3. Hodnocení chování a welfare. Chování zdravých a nemocných prasat, vliv úrovně welfare na zdraví prasat. 4. Vliv prostředí na zdravotní stav prasat. Fyzikální a chemické faktory prostředí, technologie ustájení a krmení prasat, sociální prostředí. 5. Zásady vakcinace a použití vakcinačních programů v chovech prasat. Modelové zpracování vakcinačních programů. 6. Metody stájové a laboratorní diagnostiky chorob prasat. Diagnostická hodnota testů, optimalizace odběrů vzorků. Analýza výsledků a jejich interpretace. 7. Neinfekční nemoci prasat. Onemocnění způsobená poruchami látkového a energetického metabolismu, překrmování prasat. 8. Biologická bezpečnost a přenos infekčních onemocnění. Šíření nákaz, faktory ovlivňující bezpečnost chovů před šířením nákaz. 9. Antimikrobiální léčiva pro terapii a profylaxi. Farmakologie, výskyt rezistence u původců infekcí. Zásady pro medikaci krmiv a vody. 10. Probiotika, prebiotika, okyselovadla. Management intestinální mikroflóry registrovanými přípravky. 11. Management zdraví stáda s minimální nemocností. Systém preventivní diagnostiky. Metody ozdravování chovu. 12. Anestézie a chirurgické zákroky u prasat. Operace kryptorchida, operace kýl a hernií. 13. Deficience minerálních látek a vitamínů. Dopady na produkci a zdraví. Management porodu a odstavu. Metody prevence mortality selat infekčního a neinfekčního původu. Praktická výuka 7. semestr 1. Klinické vyšetření jedince. Kondice, TRIAS, použití programu VETIS. 2. Zásady aplikace léčiv u prasat. Objednávání, skladování léčiv, výdej, spotřeba a evidence. Kontrola klinické účinnosti léčby. 3. Zásady odběru vzorků klinického materiálu pro laboratorní vyšetření. Živé, utracené a uhynulé zvíře. Vyplnění žádanky o laboratorní vyšetření a zajištění transportu vzorků. 4. Odběry krve pro hematologické a biochemické vyšetření jako součást diagnostiky. Interpretace výsledků a stanovení diagnózy. 5. Bakteriologické, virologické, sérologické a parazitologické vyšetření. Interpretace výsledků pro určení diagnózy. 6. Léčiva registrovaná pro léčbu prasat. Antimikrobiální látky, jejich volba a individuální a skupinové použití. 7. Imunizace prasat. Použití živých a inaktivovaných vakcín. Použití imunologické kastrace.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Klinická práce
Výstupy z učení
Na fakultě veterinárního lékařství se připravují posluchači v disciplině Choroby prasat ke zvládnutí problematiky fyziologie a patologie prasat, diagnostiky, terapie a prevence poruch zdravotního stavu jednotlivých kategorií prasat i celých stád v různých chovatelských podmínkách. Cílem disciplíny je připravit absolventy tak, aby na základě současných vědeckých poznatků dokázali organizovat podmínky pro chov prasat, aktivní tvorbu zdravotního stavu jako hlavního předpokladu využití optimální intenzity růstu a využití geneticky fixované konverzní schopnosti. K ucelené přípravě posluchačů patří studium vlivu technických a technologických faktorů včetně vlivu prostředí, člověka, vlivu organizace výroby vepřového masa a pracovních procesů na zdravotní stav prasat a tím na užitkovost a kvalitu vepřového masa. Disciplina navazuje na řadu předmětů v teoretickém základu studia i předmětů aplikace teoretického základu, zejména na výživu, patologickou anatomii, mikrobiologii a imunologii, chov zvířat a genetiku
Student umí správně interpretovat výsledky klinického vyšetření a laboratorních analýz provedených u prasat. Student umí zhodnotit vliv technických a technologických faktorů včetně vlivu prostředí, člověka, vlivu organizace výroby vepřového masa a pracovních procesů na zdravotní stav prasat. Student umí provést základní klinické vyšetření (TRIAS, vedení záznamů v chorobopisu). Student umí provést odběry krve u různých věkových kategorií prasat. Student umí provádět kompletní klinické vyšetření a prokázat schopnost činit klinické závěry/rozhodnutí. Student umí shromažďovat, uchovávat a přepravovat vzorky; vybírat vhodné diagnostické testy, interpretovat a porozumět omezením výsledků testů.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zkouška ústní, Zápočet písemný

1. Účast na praktických cvičeních je povinná. Případná neúčast musí být po dohodě s vyučujícím nahrazena. 2. Zvládnutí probrané problematiky - průběžná kontrola pohovorem. 3. Kontrola znalostí písemným testem ve výukovém bloku, který stanoví vyučující. 4. Zkoušky z disciplíny se skládají z praktické a teoretické části.
Doporučená literatura
  • Carr et al. Pig Health. CRC Press, 2018.
  • Cowart, P. Ross; Castel, W. Stan. An outline of swine diseases - a handbook. Iowa, USA, 2001. ISBN 0-8138-2898-8.
  • Taylor. Pig Diseases. 5m Publishing, 2013.
  • Zimmerman et al. Diseases of Swine. Wiley-Blackwell, 2012.
  • Zimmerman et al. Diseases of Swine. Wiley-Blackwell, 2019.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr