Předmět: Struktura a skladba potravin

« Zpět
Název předmětu Struktura a skladba potravin
Kód předmětu 2210/HASP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Pospiech Matej, doc. MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Sylabus přednášek: 1. - 2. Přehled surovin živočišného. Základní principy diagnostiky součástí živočišného původu v potravinách. Identifikace surovin živočišného původu po technologickém opracování. 3. - 4. Přehled surovin rostlinného původu. Základní principy diagnostiky součástí rostlinného původu v potravinách. Identifikace surovin rostlinného původu po technologickém opracování. 5. - 6. Mikrostruktura dalších potravinových výrobků (masné výrobky, mléčné výrobky aj.). 7. - 8. Zobrazovací techniky a jejich využití při studiu skladby a struktury potravin. Diagnostické barvící postupy, histochemické a imunohistochemické metody. 9. - 10. Struktura potravin a falšování potravin - metody pro průkaz falšování, ochrana spotřebitele, klasifikace struktury a metody analýzy. Základní potravinové komponenty a jejich úloha při tvorbě struktury surovin a potravin. 11. - 12. Mikrostruktura pylových zrn, druhová identifikace pylu nektarodárných a pylodárných rostlin. 13. Využiti a princip elektronové mikroskopie. Sylabus praktických cvičení: 1. Mikroskopické vyšetření struktury a skladby potravin - odběr vzorků, příprava preparátů, postupy pro získání kontrastu, barvení. Identifikace součástí živočišného původu v potravinách - neznámé vzorky a modelových vzorkách. 2. Identifikace surovin živočišného původu po technologickém opracování. 3. Mikroskopické vyšetření surovin rostlinného původu - mouky, škroby, bílkoviny, koření. 4. Mikroskopické vyšetření surovin rostlinného původu - koření. 5. Identifikace rostlinných součástí polarizačním vyšetřením. 6. Imunohistochemické vyšetření v potravinové mikroskopii. 7. Mikroskopické vyšetření masných výrobků. 8. Mikroskopické vyšetření masných výrobků 9. Mikroskopické vyšetření výrobků z drůbežího a rybího masa. 10. Mikroskopické vyšetření medu 11. Identifikace pylových zrn a botanické určení medu 12. Kvantitativní vyhodnocení mikroskopického obrazu pomocí obrazové analýzy. 13. Přezkoušení znalostí pro udělení zápočtu.

Studijní aktivity a metody výuky
Seminář, XX Laboratorovani
Výstupy z učení
Cílem výuky je zprostředkovat základní poznatky v oblasti skladby a struktury potravin se zaměřením zejména na využití mikroskopických vyšetřovacích metod. Základem jsou znalosti struktury potravinových surovin. Studenti se seznámí se základními požadavky na skladbu potravin, způsoby falšování potravin a metodami pro jeho detekci. V praktických cvičeních se studenti učí rozpoznávat složky potravin rostlinného a živočišného původu mikroskopickými metodami v nativním stavu a po technologickém opracování v potravinách a modelových vzorkách včetně mikroskopických metod průkazu falšování potravin. Výstupy z učení - znalosti získané v předmětu: Student popíše základní mikroskopické charakteristiky vhodné pro identifikaci surovin živočišného a rostlinného původu. Popíše postup pro zpracování vzorků a metody pro mikroskopické vyšetření s ohledem na sledované součásti potravin. Výstupy z učení - dovednosti získané v předmětu: Student navrhne vhodné mikroskopické metody pro určení součástí potravin, posoudí histologické preparáty a vyhodnotí přítomnost či nepřítomnost základních složek potravin.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zkouška ústní, Zkouška praktická

Povinný rozsah praktické výuky: - tolerují se dvě absence - předem omluvené, tj. 4 hod. Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast na cvičeních (2 omluvené absence), - odevzdání protokolů o vyšetření neznámých vzorků, - min. 60 % ze zápočtového testu (program MOODLE), tři pokusy na zvládnutí. Podmínky pro získání zkoušky: - zápočet, - znalosti prokázané při zkoušce. Konzultace, samostudium na ústavu: - po předchozí domluvě.
Doporučená literatura
  • BANCROFT, John D.; GAMBLE, Marilyn. Theory and practice of histological techniques. Elsevier health sciences, 2008. ISBN 978-0-443-04760-2.
  • FLINT, O. Food microscopy. Microscopy Handbooks 30. Oxford : Bios Scientific Publishers Limited, 1994.
  • GASSNER, G. et al. Mikroskopische Untersuchung flanzlicher Lebensmittel.. 1989.
  • SPENCER, L., et al. Bancroft's Theory and Practice of Histological Techniques. Netherlands, Amsterdam: Elsevier Health Sciences, 2012.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr