Předmět: Falšování potravin a pokrmů

« Zpět
Název předmětu Falšování potravin a pokrmů
Kód předmětu 2210/HEFA
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Pospiech Matej, doc. MVDr. Ph.D.
  • Bartlová Marie, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Sylabus přednášek 1. Historie falšování, vysvětlení pojmů, rozdělení falšování, prevence falšování. 2. Laboratorní metody, kvalita prováděných analýz, legislativní vymezení metod pro průkaz falšování potravin. 3. Falšování obilných a cereálních výrobků - příklady, metody detekce. 4. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce. 5. Falšování koření a pochutin (čaj, káva) - příklady, metody detekce. 6. Falšování nealkoholických nápojů a cukrovinek - příklady, metody detekce. 7. Falšování ovoce, zeleniny a výrobků z nich - příklady, metody detekce. 8. Falšování masa a masných výrobků - příklady, metody detekce. 9. Falšování mléka a mléčných výrobků - příklady, metody detekce. 10. Falšování alkoholických nápojů - příklady, metody detekce. 11. Falšování vína a vínových nápojů - příklady, metody detekce. 12. Dozorové kontroly státní veterinární správy. 13. Dozorové kontroly státní zemědělské a potravinové inspekce. 14. Rizika z falšování potravin - alergeny a alergie. Sylabus praktických cvičení 1. Základní laboratorní praxe. 2. Kvalitativní parametry analytických metod pro odhalení falšování potravin. 3. Falšování obilných a cereálních výrobků - laboratorní analýza I. 4. Falšování obilných a cereálních výrobků - laboratorní analýza II. 5. Falšování medu - laboratorní analýza I. 6. Falšování medu - laboratorní analýza II. 7. Falšování ovoce a zeleniny - laboratorní analýza I. 8. Falšování ovoce a zeleniny - laboratorní analýza II. 9. Falšování pochutin - laboratorní analýza I. 10. Falšování pochutin - laboratorní analýza II. 11. Falšování pokrmů - laboratorní analýza I. 12. Falšování pokrmů - laboratorní analýza II. 13. Průkaz alergenů v potravinách a pokrmech. 14. Přezkoušení znalostí - praktický zápočtový test, udělení zápočtu.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět se věnuje problematice falšování potravin a pokrmů. Přináší přehled nejčastějších způsobů falšování, probírá metody pro jejich zjištění a odhalování. Po absolvování předmětu studenti umí definovat nejčastější způsoby falšování potravin a určit vhodné metody pro odhalení falšování. Na praktických cvičeních studenti sami testují potraviny na přítomnost nepovolených látek, a navrhují vhodné způsoby ochrany spotřebitelů před falšovanými potravinami.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Povinný rozsah praktické výuky: - toleruje se 1 absence ? předem omluvená, tj. 2 hod. Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast v praktické výuce, úspěšné zvládnutí průběžných testů - kontrola znalostí ústním prozkoušením (60% úspěšnost), - při nesplnění povinné výuky neudělení zápočtu nebo individuální řešení náhradou či zadaným tématem. - součástí ověřování znalostí budou i otázky z témat probraných na cvičeních.
Doporučená literatura
  • Čížková, H. Falšování potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 2019. ISBN ISBN 978-80-87963.
  • Pospiech, M., Luňáková L. Návody do cvičení, Falšování potravin.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr