Vyučující
|
-
Pospiech Matej, doc. MVDr. Ph.D.
-
Bartlová Marie, Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Sylabus přednášek 1. Historie falšování, vysvětlení pojmů, rozdělení falšování, prevence falšování. 2. Laboratorní metody, kvalita prováděných analýz, legislativní vymezení metod pro průkaz falšování potravin. 3. Falšování obilných a cereálních výrobků - příklady, metody detekce. 4. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce. 5. Falšování koření a pochutin (čaj, káva) - příklady, metody detekce. 6. Falšování nealkoholických nápojů a cukrovinek - příklady, metody detekce. 7. Falšování ovoce, zeleniny a výrobků z nich - příklady, metody detekce. 8. Falšování masa a masných výrobků - příklady, metody detekce. 9. Falšování mléka a mléčných výrobků - příklady, metody detekce. 10. Falšování alkoholických nápojů - příklady, metody detekce. 11. Falšování vína a vínových nápojů - příklady, metody detekce. 12. Dozorové kontroly státní veterinární správy. 13. Dozorové kontroly státní zemědělské a potravinové inspekce. 14. Rizika z falšování potravin - alergeny a alergie. Sylabus praktických cvičení 1. Základní laboratorní praxe. 2. Kvalitativní parametry analytických metod pro odhalení falšování potravin. 3. Falšování obilných a cereálních výrobků - laboratorní analýza I. 4. Falšování obilných a cereálních výrobků - laboratorní analýza II. 5. Falšování medu - laboratorní analýza I. 6. Falšování medu - laboratorní analýza II. 7. Falšování ovoce a zeleniny - laboratorní analýza I. 8. Falšování ovoce a zeleniny - laboratorní analýza II. 9. Falšování pochutin - laboratorní analýza I. 10. Falšování pochutin - laboratorní analýza II. 11. Falšování pokrmů - laboratorní analýza I. 12. Falšování pokrmů - laboratorní analýza II. 13. Průkaz alergenů v potravinách a pokrmech. 14. Přezkoušení znalostí - praktický zápočtový test, udělení zápočtu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Předmět se věnuje problematice falšování potravin a pokrmů. Přináší přehled nejčastějších způsobů falšování, probírá metody pro jejich zjištění a odhalování. Po absolvování předmětu studenti umí definovat nejčastější způsoby falšování potravin a určit vhodné metody pro odhalení falšování. Na praktických cvičeních studenti sami testují potraviny na přítomnost nepovolených látek, a navrhují vhodné způsoby ochrany spotřebitelů před falšovanými potravinami.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Povinný rozsah praktické výuky: - toleruje se 1 absence ? předem omluvená, tj. 2 hod. Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast v praktické výuce, úspěšné zvládnutí průběžných testů - kontrola znalostí ústním prozkoušením (60% úspěšnost), - při nesplnění povinné výuky neudělení zápočtu nebo individuální řešení náhradou či zadaným tématem. - součástí ověřování znalostí budou i otázky z témat probraných na cvičeních.
|
Doporučená literatura
|
-
Čížková, H. Falšování potravin. Praha: Verlag Dashöfer, 2019. ISBN ISBN 978-80-87963.
-
Pospiech, M., Luňáková L. Návody do cvičení, Falšování potravin.
|