Předmět: Botanika

« Zpět
Název předmětu Botanika
Kód předmětu 2420/HABO
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Sedláková Kateřina, Mgr. Ph.D.
  • Trnková Kateřina, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Přednášky: 1. ZÁKLADY ANATOMIE A MORFOLOGIE ROSTLIN. Rostlinná buňka, rostlinná pletiva. ZÁKLADY TAXONOMIE ROSTLIN. 2. ZÁKLADY ANATOMIE A MORFOLOGIE ROSTLIN. Stavba rostlinného těla (kořen, stonek, list a květ). 3. TRÁVY. Biologická a botanická charakteristika trav. Rozdělení trav a jejich význam pěstování ve směsích pro pícní účely. Využití travních a jetelotravních směsí pro louky a pastviny. 4. OBILNINY. Biologická a botanická charakteristika obilnin. Obilniny jako nositelé dusíkatých látek rostlinného původu a škrobu. Využití obilnin ve výživě monogastrů a u přežvýkavců. 5. JETELOVINY. Biologická a botanická charakteristika jetelovin. Jeteloviny jako zdroj objemné píce pro hospodářská zvířata. Jejich charakteristika a dietetický význam z hlediska výživy zvířat. 6. LUSKOVINY. Biologická a botanická charakteristika luskovin. Luskoviny jako nepostradatelný zdroj dusíkatých látek a jejich dietetický význam z hlediska výživy zvířat. 7. OKOPANINY. Biologická a botanická charakteristika okopanin. Rozdělení a rozlišení okopanin. Jednotlivá krmiva z okopanin (přímé zkrmování, siláže a zužitkování zbytků po jejich průmyslovém zpracování). Okopaniny jako zdroj pohotové energie. 8. OLEJNINY. Biologická a botanická charakteristika olejnin. Využití olejnin jako krmných komponent v rámci vedlejších produktů olejářského průmyslu, pokrutiny a extrahované šroty. Olejniny a jejich význam jako pícnin ve výživě hospodářských zvířat. 9. LUČNÍ A PASTEVNÍ POROSTY. Volně rostoucí druhy rostlin v lučních a pastevních porostech. 10. PLEVELNÉ ROSTLINY. Plevelné rostliny, dělení plevelů, nejvýznamnější druhy, jednotliví zástupci a rozšíření těchto rostlin. 11. JEDOVATÉ ROSTLINY I. Volně rostoucí druhy toxických rostlin I. Nejvýznamnější zástupci a jejich rozšíření. Anatomická, morfologická a botanická charakteristika těchto rostlin. 12. JEDOVATÉ ROSTLINY II. Volně rostoucí druhy toxických rostlin II. Vlastnosti, účinky a zdravotní rizika jedovatých rostlin. 13. LÉČIVÉ ROSLINY I. Nejvýznamnější volně rostoucí druhy léčivých rostlin a jejich rozšíření. Anatomická, morfologická a botanická charakteristika léčivých rostlin. 14. LÉČIVÉ ROSTLINY II. Vlastnosti, účinky a použití léčivých rostlin. Dietetický a nutriční význam jednotlivých léčivých rostlin pro zvířata. Léčivé rostliny pěstované v kulturách. Praktická cvičení: 1. KULTURNÍ TRÁVY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 2. OBILNINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 3. JETELOVINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 4. LUSKOVINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 5. OKOPANINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 6. OLEJNINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů a jejich botanická charakteristika. 7. ROSTLINY LUČNÍCH A PASTEVNÍCH POROSTŮ. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 8. PLEVELNÉ ROSTLINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 9. JEDOVATÉ ROSTLINY I. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 10. JEDOVATÉ ROSTLINY II. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 11. LÉČIVÉ ROSTLINY. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 12. LÉČIVÉ ROSTLINY PĚSTOVANÉ V KULTURÁCH. Praktické poznávání nejvýznamnějších druhů. 13. MIKROSKOPIE ROSTLINNÝCH ORGÁNŮ I. Rostlinná buňka, rostlinná pletiva, orgány rostlin. 14. MIKROSKOPIE ROSTLINNÝCH ORGÁNŮ II. Orgány rostlin (kořen, stonek, list a květ). Zápočet.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Seminář, Laboratorní a stolní práce
Výstupy z učení
V předmětu Botanika budou studenti seznámeni s obecnou botanikou (struktura rostlinné buňky, rostlinná pletiva, rostlinné orgány, obecná systematika rostlin) a systematickou botanikou (skupiny rostlin: trávy, obilniny, jeteloviny, luskoviny, okopaniny, olejniny, léčivé rostliny, jedovaté rostliny a plevelné rostliny). Cílem přednášek je shrnutí teoretických informací o obecné a systematické botanice. Cílem cvičení je praktické prostudování mikroskopické struktury rostlinných orgánů a praktické seznámení se se zástupci rostlin z jednotlivých skupin rostlin a schopnost rozpoznání rozdílů mezi podobnými zástupci rostlin.
1. Teoretické znalosti z Botaniky: Student umí: - vysvětlit základy obecné botaniky. - popsat obecnou taxonomii rostlin. - charakterizovat skupiny užitkových rostlin (trávy, obilniny, jeteloviny, luskoviny, okopaniny a olejniny). - charakterizovat skupiny volně rostoucích rostlin (léčivé, jedovaté a plevelné rostliny). - popsat systematiku rostlin z probíraných skupin rostlin. - popsat mikroskopickou stavbu orgánů rostlin. 2. Praktické dovednosti z Botaniky: Student dovede: - rozpoznat zástupce užitkových rostlin dle jejich anatomických a morfologických znaků (trávy, obilniny, jeteloviny, luskoviny, okopaniny a olejniny). - rozpoznat zástupce volně rostoucích rostlin dle jejich anatomických a morfologických znaků (léčivé, jedovaté a plevelné rostliny). - zařadit jednotlivé probírané rostliny do systematiky. - připravovat nativní vzorky rostlin pro mikroskopické posouzení. - provést mikroskopické vyšetření. 3. Kompetence z Botaniky: Student je schopen: - efektivně samostatně ale také jako člen skupiny. - na základě makro- a mikroskopických znaků určit neznámý vzorek rostliny.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zápočet písemný, Zápočet praktický

Požadavky na udělení zápočtu: - povolena maximálně jedna absence na cvičení, náhrada případné další absence se koná v době a způsobem určeným vyučující po předchozí domluvě, - vypracování a odevzdání pracovního listu z mikroskopie rostlin, - ověření teoretických a praktických znalostí v zápočtovém testu (teoretická část a poznávání rostlin), - vypracování a odevzdání herbáře.
Doporučená literatura
  • CARENA, J. M. Cereals (Handbook of plant breeding). 2009. ISBN 978-0-387-72297-9.
  • FAGERIA, N. K. The role of plant roots in crop production. 2019. ISBN 9780367381042.
  • FRAME, J. Forage legumes for temperate grasslands. 978-1578083589, 2005. ISBN 978-1578083589.
  • CHAPMAN, G. P., PEAT, W. An introduction to the grasses: (including bamboos and cereals). Oxon, 1992. ISBN 978-0851988030.
  • NELSON, L. S., SHIH, R. D. Handbook of poisonous injurious plants. 2006. ISBN 978-0-387-33817-0.
  • PETERSON, L. A. Edible wild plants. 1977. ISBN 978-0-39592-622-2.
  • RAY, M.K. Medicinal plants. biodiversity and drugs. 2012. ISBN 9781578087938.
  • ROTH, K., KORMANN, K. Atlas of oil plants and vegetable oils. 2005. ISBN 978-3862630196.
  • SAMBAMURTY, A. V. S. S. Economic botany of crop plants. 2000. ISBN 978-8187680031.
  • TURNER, N. J., VON ADERKAS, P. Common poisonous plants and mushrooms. 2009. ISBN 9780881923124.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr