Vyučující
|
-
Dordević Dani, doc. M.Sc., Ph.D
-
Tremlová Bohuslava, prof. MVDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Sylabus přednášek 1. Historie falšování, vysvětlení pojmů. 2. Rozdělení způsobů falšování, národní prevence vůči falšování. 3. Laboratorní metody pro průkaz falšování, kvalita prováděných analýz. 4. Legislativní vymezení metod pro průkaz falšování potravin. 5. Falšování masa - příklady, metody detekce. 6. Falšování masných výrobků - příklady, metody detekce. 7. Falšování mléka - příklady, metody detekce. 8. Falšování mléčných výrobků - příklady, metody detekce. 9. Dozorové kontroly státní veterinární správy 10. Evropské oznamovací systémy RASFF, AACS 11. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce 12. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce 13. Rizika z falšování potravin Sylabus cvičení: 1. Základní laboratorní praxe 2. Kvalitativní parametry analytických metod pro odhalení falšování potravin 3. Falšování masných výrobků - laboratorní analýza I 4. Falšování masných výrobků - laboratorní analýza II 5. Falšování mléčných výrobků - laboratorní analýza I 6. Falšování mléčných výrobků - laboratorní analýza II 7. Falšování medu - laboratorní analýza I 8. Falšování medu - laboratorní analýza II 9. Falšování pokrmů - laboratorní analýza I 10. Falšování pokrmů - laboratorní analýza II 11. Průkaz alergenů v potravinách I 12. Průkaz alergenů v potravinách II 13. Přezkoušení znalostí - praktický zápočtový test, udělení zápočtu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednáška, Seminář, Laboratorní a stolní práce
|
Výstupy z učení
|
Cílem výuky je předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy k hodnocení jejich kvality. Student se naučí zařadit potravinu do skupiny na základě popisu základních charakteristik. Student se naučí identifikovat základní údaje o potravině uváděné na obalech výrobků.
1. teoretické znalosti Student umí: - definovat základní pojmy, týkající se potravin - popsat základní legislativní normy pro zajištění výroby potravin - definovat skupiny a druhy základních komodit potravin - identifikovat základní pojmy na obalech potravin 2. praktické dovednosti Student dovede: - vyhodnotit zásadní informace na obalech základních potravin - jednoduchým způsobem vyhodnotit základní senzorické vlastnosti potravin 3. kompetence - student je schopen využít získané znalosti a dovednosti při studiu dalších předmětů - produkce potravin, senzorická analýza potravin
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Zkouška ústní, Zkouška písemná, Zápočet písemný
Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast na cvičeních (1 omluvená absence), - vyplnění a odevzdání vstupního a závěrečného testu, - odevzdání a prezentace seminární práce (témata budou zveřejněna), Pro splnění předmětu je nutná aktivita studenta v diskuzích na dané téma a splnění úkolů zadaných ve cvičení formou protokolu. Podmínky pro získání zkoušky: - zápočet, - znalosti prokázané při zkoušce - písemný test minimálně na 60%. Součástí závěrečné zkoušky budou i otázky z témat probraných na cvičeních. Konzultace, samostudium na ústavu: - po předchozí domluvě s vyučujícím.
|
Doporučená literatura
|
|