Předmět: Druhy a složení potravin

» Seznam fakult » FVH » 2210
Název předmětu Druhy a složení potravin
Kód předmětu 2210/HADP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Dordević Dani, doc. M.Sc., Ph.D
  • Tremlová Bohuslava, prof. MVDr. Ph.D.
Obsah předmětu
Sylabus přednášek 1. Historie falšování, vysvětlení pojmů. 2. Rozdělení způsobů falšování, národní prevence vůči falšování. 3. Laboratorní metody pro průkaz falšování, kvalita prováděných analýz. 4. Legislativní vymezení metod pro průkaz falšování potravin. 5. Falšování masa - příklady, metody detekce. 6. Falšování masných výrobků - příklady, metody detekce. 7. Falšování mléka - příklady, metody detekce. 8. Falšování mléčných výrobků - příklady, metody detekce. 9. Dozorové kontroly státní veterinární správy 10. Evropské oznamovací systémy RASFF, AACS 11. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce 12. Falšování medu a včelích produktů - příklady, metody detekce 13. Rizika z falšování potravin Sylabus cvičení: 1. Základní laboratorní praxe 2. Kvalitativní parametry analytických metod pro odhalení falšování potravin 3. Falšování masných výrobků - laboratorní analýza I 4. Falšování masných výrobků - laboratorní analýza II 5. Falšování mléčných výrobků - laboratorní analýza I 6. Falšování mléčných výrobků - laboratorní analýza II 7. Falšování medu - laboratorní analýza I 8. Falšování medu - laboratorní analýza II 9. Falšování pokrmů - laboratorní analýza I 10. Falšování pokrmů - laboratorní analýza II 11. Průkaz alergenů v potravinách I 12. Průkaz alergenů v potravinách II 13. Přezkoušení znalostí - praktický zápočtový test, udělení zápočtu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednáška, Seminář, Laboratorní a stolní práce
Výstupy z učení
Cílem výuky je předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy k hodnocení jejich kvality. Student se naučí zařadit potravinu do skupiny na základě popisu základních charakteristik. Student se naučí identifikovat základní údaje o potravině uváděné na obalech výrobků.
1. teoretické znalosti Student umí: - definovat základní pojmy, týkající se potravin - popsat základní legislativní normy pro zajištění výroby potravin - definovat skupiny a druhy základních komodit potravin - identifikovat základní pojmy na obalech potravin 2. praktické dovednosti Student dovede: - vyhodnotit zásadní informace na obalech základních potravin - jednoduchým způsobem vyhodnotit základní senzorické vlastnosti potravin 3. kompetence - student je schopen využít získané znalosti a dovednosti při studiu dalších předmětů - produkce potravin, senzorická analýza potravin
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Zkouška ústní, Zkouška písemná, Zápočet písemný

Podmínky udělení zápočtu: - aktivní účast na cvičeních (1 omluvená absence), - vyplnění a odevzdání vstupního a závěrečného testu, - odevzdání a prezentace seminární práce (témata budou zveřejněna), Pro splnění předmětu je nutná aktivita studenta v diskuzích na dané téma a splnění úkolů zadaných ve cvičení formou protokolu. Podmínky pro získání zkoušky: - zápočet, - znalosti prokázané při zkoušce - písemný test minimálně na 60%. Součástí závěrečné zkoušky budou i otázky z témat probraných na cvičeních. Konzultace, samostudium na ústavu: - po předchozí domluvě s vyučujícím.
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr