VAMA1 Hygiena produkce masa - anglická forma výuky Akademický rok: 2021/2022 Sylabus přednášek 2. Veterinární prohlídka prasat a přežvýkavců, nejčastější nálezy 3. 4. Veterinární prohlídka před poražením a související dokumentace 5. 6. Veterinární prohlídka drůbeže a králíků, nejčastější nálezy 7. 8. Veterinární prohlídka lichokopytníků, zvěře a ostatních potravinových zvířat 9. 10. Dokumentace výsledků prohlídky, označování zdravotní nezávadnosti 11. 12. Vedlejší živočišné produkty rozdělení, zpracování, využití Sylabus praktických cvičení 3. Praktická výuka v provozu veterinární vyšetření masa a orgánů - běžná prohlídka prasat a skotu 5. Praktická výuka v provozu veterinární vyšetření masa a orgánů - běžná prohlídka prasat a skotu 7. Praktická výuka v provozu veterinární vyšetření masa a orgánů - prohloubená prohlídka prasat a skotu, odběry vzorků 9. 11. Vyšetření masa na přítomnost larev Trichinella spp. Metoda trávicí a kompresní 13. Zápočtový test
|
nespecifikováno
Požadavky na připravenost studentů: -aktivní účast na cvičeních -zdravotní průkaz -do provozu: čistý bílý plášť, čisté bílé kalhoty, bílé holínky -do laboratoří: čistý bílý plášť, přezůvky Udělení zápočtu - absolvování všech cvičení dle sylabu; - v případě nemoci nahrazení v jiném po předchozí domluvě s vyučujícím, a pokud to není možné, tak písemné zpracování úkolu daného tématu, který zadá vyučující - nutná teoretická příprava na cvičení (prověření znalostí formou testu ve cvičení) - absolvování zápočtového testu dle sylabu přednášek a cvičení (limit min. 75 % v každém testu) s možností maximálně dvou oprav testu v případě neúspěchu formou ústního zkoušení Průběh zkoušky: - podmínkou připuštění ke zkoušce je získání zápočtu - zkouška se skládá z části praktické a části teoretické Praktická část: - praktická část zkoušky probíhá před teoretickou, a to pro všechny studenty ve stanoveném termínu - student si losuje příklad a zkoušející prověří jeho připravenost a schopnost provést zadaný úkon - výsledek praktické zkoušky je ohodnocen dílčí známkou - v případě neúspěchu v praktické části není student připuštěn k teoretické části Teoretická část: - teoretické znalosti jsou zkoušeny ústním pohovorem - student si losuje 2 otázky, k dispozici má cca 20 minut na přípravu - výsledek teoretické zkoušky je ohodnocen dílčí známkou - výsledná známka je dána známkou za praktickou i teoretickou část zkoušky - v případě neúspěchu v teoretické části se studentovi pro opravný termín započítává výsledek složené praktické zkoušky Garant disciplíny: prof. MVDr. Iva Steinhauserová, CSc. Vyučující: MVDr. Irena Svobodová, Ph.D.; MVDr. Ladislav Kašpar, Ph.D.; MVDr. Helena Veselá, Ph.D.; MVDr. Zuzana Koutková, Ing. Fuad Abdullah, Ph.D.
|
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009 ze dne 21. října 2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, a o zrušení nařízení (ES) č. 1774/2002 (nařízení o vedlejších produktech živočišného původu), v konsolidovaném zněníí.
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29 dubna 2004 o hygieně potravin, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvlášžní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 999/2001 ze dne 22. května 2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Komise (ES) č. 142/2011 ze dne 25. února 2011, kterým se provádí nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Komise (ES) č. 504/2008 ze dne 6. června 2008, kterým se provádějí směrnice Rady 90/426/EHS a 90/427/EHS, pokud jde o metody identifikace koňovitých, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Rady (ES) č. 1099/2009 ze dne 24. září 2009 o ochraně zvířat při usmrcování, v konsolidovaném znění.
-
Nařízení Rady (ES) č. 1/2005 ze dne 22. prosince 2004 o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností a o změně směrnic 64/432/EHS a 93/119/ES a nařízení (ES) č. 1255/97.
-
Prováděcí Nařízení Komise č. 1375/2015, kterým se stanoví zvláštní předpisy pro úřední kontroly trichinel v mase.
-
Vyhláška č. 136/2004 Sb. ze dne 19. března 2004, kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem, v platném znění.
-
Vyhláška č. 289/2007 Sb. ze dne 14. listopadu 2007 o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, v platném znění.
-
Vyhláška č. 291/2003 Sb. ze dne 26. srpna 2003 o zákazu podávání některých látek zvířatům, jejichž produkty jsou určeny k výživě lidí, a o sledování (monitoring) přítomnosti nepovolených látek, reziduí a látek kontaminujících, pro něž by živočišné produkty mohly být škodlivé pro zdraví lidí, u zvířat a v jejich produktech, v platném znění.
-
Vyhláška č. 309/2009 Sb., o stanovení podmínek vyšetřování skotu na bovinní spongiformní encefalopatii v rámci prohlídky jatečných zvířat a masa, v platném znění.
-
Vyhláška č. 4/2009 Sb. ze dne 2. prosince 2008, o ochraně zvířat při přepravě, v platném znění.
-
Vyhláška č. 94/2010 Sb. ze dne 8. dubna 2010 o některých veterinárních a hygienických požadavcích na přepravu a zpracování vedlejších živočišných produktů, v platném znění.
-
Výukové texty na http://vfu-www.vfu.cz/2900/ustavy/tech-maso/HTML/main_page.html.
-
Zákon č. 154/2000 Sb. ze dne 17. května 2000 o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon), v platném znění.
-
Zákon č. 166/1999 Sb. ze dne 13. července 1999 o veterinární péči a změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), v platném znění.
-
Zákon č. 246/1992 Sb. České národní rady ze dne 15 dubna 1992 na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění.
-
Legislativa EU. Hygienický balíček, národní předpisy vztahující se k hygieně masa.
-
MZe. č. 53627/2015 - MZE- 17212 Metodika kontroly zdraví a nařízené vakcinace na rok 2016.
-
Steinhauser, L. a kol. Produkce masa - Prodejna knihy VFU.
-
Svobodová, I. Vybrané kapitoly z veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa. Brno, 2014. ISBN 978 80 7305 691 9.
-
SVS. Metodický návod SVS č. 1/2014 stanovující pravidla pro pravidelné mikrobiologické vyšetření původců zoonóz, prováděné státním veterinárním dozorem v podnicích podle vyhlášky č. 256/2004 Sb., o sledování (monitoringu) zoonóz a původců zoonóz. 2014.
|