Předmět: Hygiena produkce masa II

» Seznam fakult » FVH » 2360
Název předmětu Hygiena produkce masa II
Kód předmětu 2360/VAMA2
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Kameník Josef, doc. MVDr. CSc., MBA
  • Bartáková Klára, Ing. Ph.D.
  • Kabourková Eliška, Ing. Ph.D.
  • Veselá Helena, MVDr. Ph.D.
  • Abdullah Fouad Ali Abdullah, Ing. Ph.D.
  • Steinhauserová Iva, prof. MVDr. CSc.
  • Ježek František, Ing. Ph.D.
  • Hulánková Radka, doc. Ph.D.
  • Nesvadbová Michaela, Ing. Ph.D.
  • Macharáčková Blanka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Veterinární hygieny a ekologie Ústav hygieny a technologie masa Hygiena produkce masa II. V1MA2 2021/2022 5. ročník Syllabus přednášek 1. Produkce masa, složení masa, - Kabourková 2. Zdravotní aspekty konzumace masa 3. Veterinárně-hygienické požadavky na provozy zpracovávajících maso 4. Porážení skotu 5. Porážení prasat 6. Klasifikace jatečných zvířat 7. Chlazení a zmrazování masa 8. Zrání masa 9. Způsoby konzervace masa 10. Produkce a zpracování zvěřiny a farmově chované zvěře 11. Veterinárně-hygienické požadavky na zpracování ryb; rybí výrobky 12. Produkce a zpracování drůbeže 13. Veterinárně hygienické požadavky na zpracování vajec, vaječné výrobky 14. Alimentární onemocnění způsobená konzumací masa a MV Veterinární hygieny a ekologie Ústav hygieny a technologie masa Hygiena produkce masa II. V1MA2 2020/2021 5. ročník Syllabus praktických cvičení 1. Pomocné zkoušky. Veterinární vyšetření zvěřiny. 2 2.-3. Vet. vyšetření sladkovodních ryb. DOS: Kontrola přechovávání živých ryb, usmrcení a posouzení čerstvosti masa Senzorické hodnocení masa a masných výrobků. Způsoby tepelné úpravy. 4 4.-5. Vet. vyšetření mořských ryb (senzorické, chemické, parazitární). TVBN. Mikrob. vyšetření masa a orgánů jat. zvířat. RIL. Premi test. 4 6. Veterinární vyšetření jatečné drůbeže - Vodňanská drůbež Brno Modřice 2 7. Lab. vyšetření chemického složení masa. Vaznost. 2 8. DOS: Kontrola nakládání s VŽP na jatkách a vedení dokumentace 9.-10. Chem. vyšetření mas. výrobků (šunka). Čistá svalová bílkovina, NaCl. 2 11. DOS - Identifikace původců alimentárních onemocnění.** Žádanka o laboratorní vyšetření z oblasti veterinární hygieny 2 12. Veterinární vyšetření jatečné drůbeže - 13.-14. Kontrola znalostí. Zápočtový test. 4

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Hygiena produkce masa je předmět, který se zabývá veterinárně hygienickými podmínkami produkce masa jatečných a jiných zvířat. Vysvětluje působení intravitálních faktorů ovlivňujících jakost a zdravotní nezávadnost masa a zabývá se technologickými a hygienickými podmínkami při porážení jatečných zvířat. Zaměřuje se na veterinární hygienické podmínky zpracování masa a vedlejších jatečných produktů s cílem zajištění hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
OŽADAVKY NA PŘIPRAVENOST STUDENTŮ - platný zdravotní průkaz - na praktickou výuku + výuku v provozu: čistý bílý plášť, bílé kalhoty, bílé holinky se světlou podrážkou, pokrývka hlavy - na cvičení v laboratořích: čistý bílý plášť, přezůvky Podmínky udělení zápočtu: - absolvování všech cvičení dle sylabu; - v případě nemoci nahrazení v jiném po předchozí domluvě s vyučujícím a pokud to není možné, tak písemné zpracování úkolu daného tématu, který zadá vyučující - nutná teoretická příprava na cvičení (prověření znalostí formou testu ve cvičení 3x během semestru); student musí úspěšně absolvovat (75%) alespoň 2 testy - vypracování protokolů k zadaným úlohám, všechny protokoly musí být odevzdány nejpozději do termínu zápočtu - absolvování zápočtového testu dle sylabu přednášek a cvičení (limit min. 75 % v každém testu) s možností maximálně dvou oprav testu v případě neúspěchu formou ústního zkoušení POŽADAVKY NA PŘIPRAVENOST STUDENTŮ platný zdravotní průkaz na praktickou výuku + výuku v provozu: čistý laboratorní bílý plášť, čisté bílé laboratorní kalhoty, bílé potravinářské holinky, pokrývka hlavy (pokud bude realizována) na cvičení v laboratořích: čistý bílý plášť, přezůvky - absolvování všech cvičení dle sylabu (100% účast); - v případě nemoci nahrazení v jiném po předchozí domluvě s vyučujícím, a pokud to není možné, tak písemné zpracování úkolu daného tématu, který zadá vyučující - nutná teoretická příprava na cvičení (prověření znalostí formou testu ve cvičení ); student musí úspěšně absolvovat (75%) - vypracování protokolů k zadaným úlohám, - absolvování zápočtového testu dle sylabu přednášek a cvičení (limit min. 75 % v každém testu) s možností maximálně dvou oprav testu v případě neúspěchu formou ústního zkoušení Podmínky udělení zkoušky: Kontrola znalostí písemným testem, nutnost alespoň 75% správných odpovědí
Doporučená literatura
  • Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských Společenství.
  • ČR. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 1069/2009 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu a získané produkty, které nejsou určeny k lidské spotřebě a o zrušení nařízení (ES) 1774/2002.
  • ČR. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví specifické hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu.
  • ČR. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví specifické hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu.
  • ČR. NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 999/2001 ze dne 22. května 2001 o stanovení pravidel pro prevenci, tlumení a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií.
  • ČR. Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.
  • ČR. Nařízení Komise (ES) č. 2075/2005 ze dne 5. 12. 2005, kterým se stanoví zvláštní předpisy pro úřední kontroly trichinel v mase.
  • ČR. Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských Společenství.
  • ČR. Vyhláška č. 94/2010 Sb. o některých veterinárních a hygienických požadavcích na přepravu a zpracování vedlejších živočišných produktů..
  • Nápravníková, E. Veterinární prohlídka jatečných zvířat.
  • Steinhauser, L. a kol. Hygiena a technologie masa a masných výrobků. &, &.
  • Steinhauser,L. Produkce masa - prodejna knihy VFU.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr